2024 Bursluluk Sınavı Başvuruları Başladı

2024 Bursluluk Sınavı Başvuruları Başladı

2024 Yılı İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı başvuru kılavuzu yayımlandı.

26.01.2024 322

Bu yıl 21 Nisan tarihinde gerçekleşecek olan sınava başvurular, 13 Şubat 2024 ile 1 Mart 2024 tarihleri arasında yapılacak. Sınav, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının belirlediği kazanımlar kapsamında uygulanacak. Sınavda 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri ile hazırlık sınıfı öğrencilerine dörder seçenekli 80 soru sorulacak ve 100 dakika süre verilecek. Kılavuza göre fotoğraflı sınav giriş belgesi, sınav tarihinden en az 7 gün önce www.meb.gov.tr internet adresinden alınabilecek. Sınav, 21 Nisan 2024 Pazar günü Türkiye saatiyle 10.00'da başlayacak.

 

*  Ailenin 2023 senesi yıllık gelir toplamından fert başına düşen toplam miktarın 2023 Mali Yılı için tespit edilen 111.600,00 (yüzonbirbinaltıyüz) TL’yi geçmemesi gerekir. Aile gelirinin tespitinde ailenin 2023 yılında elde ettiği tüm gelirleri esas alınacaktır.

 

* Bursluluk sınavına başvuracak öğrencilerimizin velilerimiz EK-1(İndirmek İçin Tıklayınız) formunu çıktı alıp doldurarak e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi üzerindeki " İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) Başvuru Giriş Ekranı için Tıklayınız" bölümünden bursluluk sınavı başvurularını yapacaklar.

* Velilerimizin EK-1 Formunda beyan ettikleri 2023 yılına ait  gelirlerini gösteren belgeler, ailedeki kişi sayısını gösteren Nüfus Kayıt Örneği( e-devletten alınabilir) ve EK-1 Formu ile 13 Şubat 2024 ile 1 Mart 2024 tarihleri arasında okul müdürlüğümüze başvurarak başvurularını onaylatmaları gerekmektedir. İlgili belgelerle birlikte öğrenci velisi tarafından okul müdürlüğüne müracaat edilip onaylatılmayan başvurular geçersiz olacaktır. 

* Öğrenciye ait başvuru onayı için öğrencinin sadece annesi, babası yada velayet sahibi kişinin velayet kararıyla başvuru yapması gerekmektedir.

* e-Okul başvuru sisteminde yaşanabilecek olası bir problemden kaynaklı maduriyet yaşanmaması için başvuruların son güne bırakılmaması uygun olacaktır.

 

İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) Başvuru Giriş Ekranı için Tıklayınız

İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) e-Kılavuzu için Tıklayınız

 

EK-1 Formu için Tıklayınız 


AİLENİN MADDİ DURUMUNU GÖSTEREN BEYANNAMENİN DOLDURULMASI

(EK 1)

A-ANNE VE/VEYA BABA MEMUR İSE

1 OCAK 2023 ile 31 Aralık 2023 tarihleri arasında bağlı olduğunuz KURUMDAN ALINACAK bir yıllık gelirinizi gösterir belge/bordro. (Anne-Baba çalışıyorsa her ikisi için ayrı olacaktır)

B-ANNE VE/VEYA BABA İŞÇİ İSE

1 OCAK 2023 ile 31 Aralık 2023 tarihleri arasında bağlı olduğunuz MUHASEBE bürosu onaylayacak alınacak bir yıllık gelirinizi gösterir belge/bordro (Anne-Baba çalışıyorsa her ikisi için ayrı ayrı olacaktır.)

C- ANNE VE/VEYA BABA EMEKLİ İSE

1 OCAK 2023 ile 31 Aralık 2023 tarihleri arasında MAAŞ ALDIĞINIZ BANKADAN aylar itibariyle maaş dökümünüzü gösterir belge/döküm (Anne-Baba emekliyse her ikisi için ayrı ayrı olacaktır.)

D- ANNE VE/VEYA BABA ESNAF İSE

1- Sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı olmayıp maaş almadığına dair belge (Anne ve baba için ayrı yapılacak)

2- Serbest meslek sahibi ise; vergi dairesinin adı, adresi ve hesap numarası belirtilen, basit ya da gerçek usulde vergiye bağlı olan mükelleflerin bir önceki yıla ait (2022 yılı) gelir vergisi matrahını) gösteren belge. (Anne-Baba esnafsa her ikisi için ayrı ayrı olacaktır.)

E-ANNE VE/VEYA BABA ÇİFTÇİ İSE

1- Sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı olmayıp maaş almadığına dair belge (Anne ve baba için ayrı yapılacak;)

2- Tarım Müdürlüğü tarafından ailenin bir yıllık gelir durumunu gösterir belge (2023) Yılı)

Örnek-1: Kişinin üzerine kayıtlı 10 dönüm arazide üzüm bağı bulunmakta olup 2023 yılı yıllık gelir toplamı 40.000TL dir. Gösterir resmi yazı.

Örnek-2: Kişi damızlık havyan yetiştiriciliği yapmakta olup 10 adet inekten yıllık gelir toplamı 50.000 TLdir. Gösterir resmi yazı.

F-ANNE VE/VEYA BABA HERHANGİ BİR İŞİ YOKSA

Anne ve baba için ayrı yapılacak;

1-Sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı olmayıp maaş almadığına dair belge

2-Maliye ye gidilip; Vergi mükellefi olmadığınıza dair belge alınacak

3-Tarım Müdürlüğü ne gidilip; Üzerine kayıtlı herhangi bir arazi bulunmadığına dair alınacak belge.

Yukarıdaki ibareleri taşıyan yazılar alındıktan sonra aşağıdaki şekilde muhtara gidilip Ek-1 Belgesi tasdik edilecektir.

 

Mahalle muhtarı Ek-1 belgesinin Gelirler bölümüne; “Yukarıda adı soyadı yazılı kişi....................... olarak serbest iş yapmakta olup 2023 yılı yıllık geliri ....................TL dir”, yazarak imza mühür yapacaktır.